Hjelp! Jeg er en nybegynner!

Det har vi alle vært, og her vil du få litt rask og grei informasjon om hvordan man kan komme igang med klatring i Rælingen klatreklubb

Må jeg som forelder delta?

Klubben er drevet på ideèll basis, og du må som forelder til et barn være med å bidra til aktiviteten. Det forventes at foreldrene er med og passer på, sikrer og på andre måter hjelper til å få gjennomført aktiviteten. Foreldre til barn på faste grupper må ha topptaukort eller brattkort.

Behovet for hjelp til å få gjennomført aktiviteten vil selvfølgelig avta med alder og når barna blir mer selvgående. På ungdomsklatringen (13 til 18 år) legges det opp til at ungdommene sikrer selv.

Vi har også egne tider for voksenklatring.

Er det dugnader i Rælingen klatreklubb?

Ja. Det er dugnader. Ikke veldig mange, men noen. De fleste dugnader går ut på å sikre ved arrangement eller å skru om ruter i veggen. Alle kan delta, det kreves ikke noen spesielle klatreferdigheter.

Må jeg ha kurs for å klatre?

Foreldre/ foresatte som har barn på en av våre faste barnegrupper må minimum ha topptaukort eller brattkort. Det samme må deltagere på vår ungdomsgruppe og voksengruppe. Deltagere på ungdomsgruppen vil få mulighet til å ta topptaukort i forbindelse med treningene.

Deltagere på våre drop in-timer trenger ikke kurs. Vi har instruktører på alle våre drop in timer.

Vi arrangerer jevnlig sikringskurs som skal gi nok grunnlag for å ta prøven på topptaukort eller brattkort.  Disse kursene er ikke rettet mot klatreteknikk, men mer mot sikringsteknikk. Her vil man få en grundig innføring i sikringsarbeidet og vil gi deg kompetanse for å opptre, sikre og klatre sikkert i alle anlegg for inneklatring. 

Må jeg kjøpe eget utstyr?

Klubben har utstyr som kan lånes; sko, sele, tau og taubrems. Dersom man vil fortsette å klatre, anbefales det å kjøpe eget utstyr. Ditt eget utstyr vil naturligvis være bedre tilpasset, du vil få større komfort og kjennskap til utstyret; noe som igjen kan gi økt klatreglede.

For inneklatring så trenger man følgende utstyr:

  • Klatresele
  • Sko
  • Taubrems m/karabiner
  • Valgfritt: Tau
  • Valgfritt: hurtigslynger

Er det farlig å klatre?

Det korte svaret er nei.

Det litt lengre svaret: Klatring inneholder en helt opplagt risiko, dette er høyden vi beveger oss i. Det er langt ned, og et bakkefall vil som oftest føre til (alvorlige) skader. Derfor legges det mye vekt på sikkerhet når det gjelder utstyr, adferd og utførelse av klatreanlegg.

Det er viktig å være årvåken når man klatrer, tar ansvar for seg og sine venner og skaper et sikkert miljø og trygg atmosfære som gjør at alle føler seg trygge i klatringen.

Jeg er redd for høyder, men vil klatre alikevel!

Den som klatrer bestemmer selv hvor høyt man vil klatre. Man kan også buldre, dvs. klatre uten sikringsmidler noen få meter over bakken, i praksis så høyt/lavt man vil.

Når man blir trygg på utstyr, vegg og folk så blir man kanskje litt modigere og kommer seg litt opp i høyden. Man blir også vant med høyde etterhvert. Dette er dog veldig individuelt og man må nesten bare prøve seg frem.

De fleste mennesker har vel en fornuftig «frykt» for høyder som gjør at man håndterer det hele med respekt.

Jeg har klatret før for lenge siden, og vil begynne igjen.

Alle er velkomne, unge og gamle, erfarne og uerfarne. Bli med på en av klatredagene hvor vi har instruktør tilstede, så vil du få frisket opp dine kunnskaper! Når man først har lært å sykle…

Det som kan være greit å tenke på er hvis man har gammelt klatreutstyr liggende. Alt klatreutstyr har en begrenset levetid, og det er viktig for alles sikkerhet at utstyret er innenfor de retningslinjer som er gitt av produsenten. Klubben har utstyr som kan lånes dersom man frykter at sitt gamle ikke lenger holder mål.

Som tommelfingerregel så har alt av tekstiler (sele, slynger, tau mm.) en levetid på maksimalt 5 år. Klatresko har ingen utløpsdato, ei heller utstyr av metall (karabiner etc.)

Hvor og når kan jeg klatre?

Rælingen klatreklubb klatrer som regel inne i Marikollhallen i Rælingen. Se denne siden for klatretider og adkomstbeskrivelse.