Husk kameratsjekken!

En nylig registrert nestenulykke i NKFs ulykkesoversikt understreker viktigheten av kameratsjekken og oppmerksomhet når man bedriver klatreaktivitet.

«Topptauklatrer gikk 6-7 m opp i veggen uten å være innbundet, bare med tauet gjennom sin egen taubrems. Hadde glemt å kople om før klatring etter å ha sikret selv. Sikrer oppdaget feilen. Klatrer tok tak i tauenden (ca 30 cm tamp, uten endeknute) bak bremsen med begge hender og ble firt ned av sikrer.»

Dette skjedde på inneklatring, og illustrerer at ulykker også kan skje der man føler seg tryggest og mest rutinert. Heldigvis gikk denne hendelsen bra, ingen ble skadet. En rutinemessig og skikkelig kameratsjekk hadde avverget hele situasjonen.

Moralen er: Kameratsjekk, kameratsjekk, kameratsjekk 😎

Det å ta brattkort vil sørge for at man har et verktøy for å håndtere personlige rutiner på inneklatring, og anbefales på det varmeste. Et nybegynnerkurs vil gi enda mer detaljert innføring i klatring enn selve brattkortordningen og nybegynnerkursene er som oftest lagt opp slik at man kan avlegge brattkort-prøve.

Hele rapporten kan leses her i NKF sin ulykkesoversikt.

Dette innlegget ble publisert i Sikkerhet og merket med , . Bokmerk permalenken.